Oslava ve stylu Francie


Jednou z nejoblíbenějších světových kuchyní je kuchyně francouzská. Výborné sýry, dobré víno, sladké dezerty. To všechno je francouzská kuchyně. Pořádáte večírek a klasicky nevíte, co za pohoštění připravit? Zkuste právě francouzskou kuchyni. Občerstvení inspirované touto kuchyní bude něco, co si skutečně užijete vy, i vaši hosté. Pokud vám přijde, že s francouzskou kuchyní nemáte moc zkušeností, zkuste si najmout cateringovou společnost a domluvit se s ní na konkrétní podobě menu. U menu totiž máte vždy hlavní slovo vy. Pojďme se podívat na nejoblíbenější jídla francouzské kuchyně, která vás mohou v sestavování menu inspirovat.

foie gras

Žabí stehýnka

Tento předkrm či lehčí hlavní pokrm je možná nestandartní, ale ve Francii je velmi oblíbený. Stehýnka e podávají horká, před podáváním se restují na česnekovém másle a podávají se s omáčkou, rajčatovou či petrželovou. Masíčko je krásně jemné a měkké, a opravdu si na ně, pochutnáte.

Foie Gras

Další z oblíbených pokrmů je paštika z kachních jatýrek, neboli foie gras. Ta nesmí ve Francii chybět na žádném slavnostním stole. Podává se na opečené bagetě nebo briošce. Často ji doplňuje cibulová či fíková marmeláda.

Ratatouille

Tento pokrm se dočkal velkého ohlasu zejména po stejnojmenném filmu od Disney. Ratatouille je ale skutečně úžasný pokrm. Jedná se o hustou zeleninovou směs, do které se přidávají papriky, cuketa, lilek, rajčata a cibule. Slouží především jako příloha.

hovězí

Hovězí Bourguignon

Recept, kterým se proslavila Julie Childová a naprosto dokonalý hlavní chod. Jedná se o kousky hovězího masa, které se dusí na červeném víně a přidává se k nim hovězí vývar. Doplňuje se také o houby, česnek, slaninu a cibulku. Jako příloha se volí obvykle brambory.

Profiterol

Profiterolky jsou jeden z nejoblíbenějších francouzských dezertů. Jedná se o maličké věnečky z odpalovaného těsta, které se plní vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovým krémem. Často se podávají s horkou čokoládou a studenou šlehačkou.